Radiumhospitalet

Norges første sykehus som behandler kreft med protoner

Beliggenhet
Oslo
Byggherre
Oslo Universitetssykehus HF ved Sykehusbygg
Størrelse
45.000 kvm
År
2019-2024
Status
Under opførelse
Entreprenør
Hent AS
Arkitekt
AART, Momentum Arkitekter, Henning Larsen
Landskapsarkitekt
Henning Larsen, Norconsult
Ingeniør
Norconsult
Øvrige samarbeidspartnere
Scott Tallon Walker Architects, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
AART Webcase Radiumhospitalet 03

Etableringen av Radiumhospitalets nye klinikkbygg og protonterapisenter er en videreutvikling av Oslo universitetssykehus HF, hvor all spesialisert kreftbehandling er samlet. Det nye Radiumhospitalet blir Norges første spesialsykehus som kan behandle kreftpasienter med protonterapi.

Ny behandling mot kreft

Radiumhospitalet er et spesialsykehus for kreftbehandling med lokale, regionale og nasjonale funksjoner. Som det første sykehuset i Norge vil Radiumhospitalet behandle kreftpasienter med protoner, en ny form for strålebehandling som er mer skånsom enn det som tradisjonelt tilbys kreftpasienter. Ved høy energi kan protoner ødelegge kreftceller med en nøyaktig målrettet dose som når de infiserte cellene og skåner friskt vev. Langtidsskadene reduseres på grunn av mindre stråling mot friskt vev. Protonterapi er spesielt godt egnet for barn.

Høye krav til sikkerhet

Behandling av kreftpasienter med protoner stiller høye krav til sikkerhetstiltak, fordi det er avgjørende å forhindre stråling utenfor behandlingsrommet. Protonterapisenteret er derfor plassert i en egen bygning som inneholder en syklotron og tre stråleportaler med strenge krav til strålevern, blant annet krav til betongtykkelse, betongtype og innstøpte installasjoner med kanaler, kabler og annen infrastruktur.

Plass til både behandling og forskning

Sykehusets nye klinikk- og protonbygg inneholder de fleste av sykehusets funksjoner og vil erstatte store deler av den eksisterende bygningsmassen.

Klinikkbygget blir den nye inngangen til sykehuset og inneholder sykehusets sengeposter, operasjonsavdeling, bildediagnostikk og poliklinikker. Protonsenteret har tre strålingsbunkere, hvorav den ene skal brukes til forskning. Mellom disse bygningene vil det bli etablert et åpent glassområde i fire etasjer som forbinder den nye bygningsmassen med de eksisterende bygningene i øst og vest. Alle publikumsfunksjoner, poliklinikker og dagbehandling er direkte knyttet til det åpne glassområdet, mens innlagte pasienter og annen logistikk trekkes lenger inn i bygningene.

AART Webcase Radiumhospitalet 06

Vil du vite mer?

  • Susanne Joys
    Partner / Daglig Leder Norge / Arkitekt MNAL
    Oslo
    sujo@aart.no
    +47 91 71 58 06
  • Elise Simonsen
    Associeret / Arkitekt
    Oslo
    esi@aart.no
    +47 48 24 87 26