
Strandbakkehuset
Et sted for liv, lek og lindring
Vinner av Architecture Masterprize 2021
Hedersomtale ved Plan Awards 2021
2. pris ved Global Architecture and Design Awards 2021

Strandbakkehuset ble opprettet som det første nybygde barne- og ungdomshospice i Danmark. Det er utformet som et sted for liv, lek og avlastning, og skal være et livsviktig hjem for barn, unge og familier i en vanskelig og sårbar livssituasjon. Denne arkitektoniske ambisjonen har gitt hospicet tittelen Danmarks beste helsebygg og høstet internasjonal heder ved PLAN Awards og Global Architecture & Design Awards.
Gir rom for livskvalitet
Livskvalitet er et nøkkelord i utformingen av Strandbakkehuset, som rommer fire familieboliger, en personalavdeling og flere fellesfunksjoner. Som hospice skal det favne livet for barn og unge i en sårbar situasjon.
Liv, lek og avlastning er derfor viktige verdier, og med utgangspunkt i disse verdiene har vi ikke bare studert byggeprogrammet, men også gjennomført grundig research og antropologiske feltstudier. Resultatet er fem fokuspunkter for utformingen av hospicet som skal skape en meningsfull hverdag for barn og unge, familiene deres og de ansatte som skal støtte dem under oppholdet.


Å dyrke livet her og nå
Strandbakkehuset bygger videre på de unike kvalitetene ved Hospice Djursland, hvor den vakre beliggenheten på klippetoppen skaper rom for refleksjon og ettertanke. Men Strandbakkehuset er mer enn en videreføring – det introduserer også nye opplevelser som beriker livet til de nye beboerne: barn, unge og deres familier. Her ligger ikke fokuset på det langsiktige, men på øyeblikket – på sanseopplevelser og det å dyrke livet her og nå. Dette er senterets unike styrke.

Ligger midt i naturen
Strandbakkehuset ligger vakkert plassert i skråningen - midt i naturen. Det inviterer naturen inn gjennom åpninger og forskyvninger, og nærheten til skogen spiller inn som en unik kvalitet. Bygningen er ikke bare en naturlig forlengelse av Hospice Djursland, men åpner seg opp og forskyver seg frem og tilbake mot de nærmeste omgivelsene, noe som gjør bygningen interessant fra alle kanter. Samtidig bryter de mange åpningene og forskyvningene bygningen ned i mindre, håndterbare enheter, noe som skaper en variasjon av utsikter og rom.
Effekt
- Strandbakkehuset er utformet med fokus på det intime, det sanselige og det å dyrke livet her og nå. Dette er husets unike styrke.




Et samlet hus
Personalavdeling og familieboliger
Personalavdelingen er plassert som en naturlig del av bygningens hovedinngang. En strategisk plassering som gir full oversikt over hvem som går inn og ut av bygningen, med optimal nærhet og synlighet til alle funksjoner i bygningen. Familieboligene er forskjøvet over skråningen i to etasjer, slik at de ligger tett inntil skogkanten - med en vakker panoramautsikt over de grønne omgivelsene. I tillegg er alle familieboligene likeverdige både når det gjelder utsikt og avstand til personaldelen.

Fellesfunksjoner
Fellesfunksjonene er plassert mellom personaldelen og familieboligene, der de er fordelt etter aktivitetsnivå. Familierommet er dermed en naturlig forlengelse av familieboligene mot utsikten og sollyset i sør. Behandlingsavdelingen ligger i nær kontakt med både boligene og personaldelen, med velværerommet på bakkeplan i kontakt med sjøen og terapirommet, sanserommet og avlastningsrommet høyt oppe med god sikt og dagslys. Sist, men ikke minst, ligger aktivitetsrommet i nær kontakt med lekeplassen, og gjesterommene ligger i nær kontakt med familieboligene.




Hjerterommet
Hjerterommet binder sammen bygningens ulike funksjoner og den omkringliggende naturen. Her inviteres lys og natur inn i husets hverdagsliv. For eksempel skaper åpninger i taket og mellom familiens boliger et stemningsfullt miljø med optimale lysforhold og unik utsikt uansett hvor du befinner deg i rommet. Samtidig fører stiforbindelsene i landskapet direkte inn, noe som visker ut skillet mellom inne og ute og inviterer beboerne til å bruke landskapet aktivt. Slik blir naturen allestedsnærværende - og et avgjørende element i det livet, den leken og den avslappingen som huset gir.





Forskning viser at beboernes følelse av nærhet og visuell kontakt med personalet bidrar til følelsen av trygghet og sikkerhet.Johanne Mose Entwistle / Antropolog og dokumentasjonsansvarlig ved AART

Vil du vite mer?
