Sydhavnen

Skaper byliv før byrom

Beliggenhet
Aarhus, Danmark
Byggherre
Aarhus Kommune
Oppdrag
Vinnende forslag i budkonkurranse i 2019
Størrelse
65.000 kvm
Status
Under utvikling
Arkitekt
AART
Schmidt Hammer Lassen
Rum3 Studio
Landskapsarkitekt
Labland Architects
Entreprenør
A. Enggaard
Investor
ATP Ejendomme
Sydhavnen Kulbroen Aften

Skaper byliv før byrom

Ikke set før i Danmark

For som noe helt nytt i Danmark involveres bydelens nåværende og kommende aktører i byutviklingen allerede fra starten, før det er tegnet en generalplan eller en eneste bygning. Forretningsfolk, gründere, kunstnere og sosialt utsatte – alle engasjeres de i utviklingen av Sydhavnskvarteret. Alt med sikte på å skape et unikt fundament for å utvikle det til et levende og mangfoldig næringsområde med et vell av samfunnsrelaterte funksjoner – fra kunst- og kulturproduksjon til samarbeid med sosialt utsatte.

Sydhavnen AART architects 08 web

Bylivet utvikler seg nedenfra og opp

Utgangspunktet er å skape byliv før byrom og la bylivet utvikle seg nedenfra og opp. Det vil si å skape et solid grunnlag for å videreutvikle det allerede kontrastfylte området, som er fullt av entusiasme og kreativitet. Ambisjonen er derfor å styrke de eksisterende faglige fellesskapene og skape nye – blant annet innen mat, mote, kunst, musikk, animasjon, spill og utdannelse – så det oppstår en bydel med et næringsøkosystem av internasjonal klasse. En bydel som gir mulighet til å opprettholde og utvikle nye talenter i Århus, og som vil fremstå som en integrert del av byen. Dessuten er det selvfølgelig viktig å åpne området mot resten av byen.

Sydhavnen Sketch
Vinnerutkastet inneholder en klar strategi for kunst- og kulturproduksjon, som forenes med en utviklingsstrategi for de kreative yrkene, hvor fagområder beriker hverandre, deler fasiliteter og ses i sammenheng med hele området og resten av byen.
Rabih Azad-Ahmad / Rådmann for Kultur og Borgerservice i Århus kommune
Sydhavnen Livsstilsgaden Aften

Vil du vite mer?

Torben Skovbjerg Larsen
Stiftende partner / CEO / Arkitekt MAA
Aarhus
tsl@aart.dk
+45 25 32 32 79