Fjordsgade forenings- og fritidshus

Aktiverer bevaringsverdig bygning

Beliggenhet
Aarhus, Danmark
Byggherre
Aarhus Kommune Sport & Fritid
Størrelse
6.000 kvm
Oppdrag
Vinnerforslag i tilbudskonkurranse i 2015
Status
Oppført i 2018
Arkitekt
AART
Entreprenør
Færch & Co.
Ingeniør
Tækker
Inventar
AART Designers
Lokale & Anlægsfonden
Fjordsgade Skole 08 AART H

Den mer enn 100 år gamle N.J. Fjordsgade Skole er ikke kun rehabilitert. Den er transformert til et forenings- og fritidshus, som samler aarhusianerne og skaper nye muligheter for idrett og kreativ utfoldelse på Frederiksbjerg. Prosjektet demonstrerer på denne måten, hvordan bevaringsverdige bygninger kan aktiviseres på nytt slik de fortsatt skaper verdier for byer og lokalsamfunn.

En lang rekke tilbud

Aarhus Kommunes visjon for N.J. Fjordsgade Skole har vært å gi den bevaringsverdige bygningen en ny funksjon på Frederiksbjerg – særlig etter at bydelen har fått en ny skole. I tett dialog med bydelens innbyggere er de historiske rammer derfor blitt rehabilitert og transformert, slik at bygningen i dag inneholder alt fra yoga, boksing og e-sport til undervisning i kreative, språklige og musiske fag. I hjertet av bygningen er det skapt en kantine, hvor alle de forskjellige interessefellesskaper kan møtes, slik at det oppstår inspirerende synergier.

Fjordsgade Skole 13 AART H
AART har sett muligheter, som vi ikke selv har sett. Det er sin sak å transformere en skole fra begynnelsen av 1900-tallet til nye brukbare rom, som tilgodeser nåtidens krav og behov, og her har AART ytt en meget kompetent rådgivning.
Niels Rask / Forvaltningssjef i Aarhus Kommune Sport & Fritid
Fjordsgade Skole 09 AART H

Gjennomgripende rehabilitering

Transformasjonen er skjedd i tett samarbeid med blant andre AART designers, som har spesialdesignet innredningen til mange av de nye funksjonene. Et samarbeid, som er gått hånd i hånd med en gjennomgripende rehabiliteringsoppgave, hvor to nye trappekjerner er etablert, nytt fundament er lagt i kjelleren, gammelt tømmer er byttet i bygningskonstruksjonen med mere. Det hele med fokus på å oppgradere de fysiske rammene i henhold til alle gjeldende myndighetskrav uten at gå på kompromiss med bygningens bevaringsverdige kvaliteter.

Fjordsgade Skole 14 AART H

Kledd med speil

For å øke tilgjengeligheten og "flowet" mellom etasjene er det ikke kun etablert nye trappekjerner. Det er også installert en heis ved hovedinngangen. Heisen er kledd med speil så den på den ene side nesten usynlig smelter sammen med bygningen og på den andre side står som en moderne kontrast til de historiske rammene. En detalj som viser selve essensen av arbeidet med å renovere og transformere den gamle skolen. Et arbeide som kort sagt har handlet om å fornye for å kunne bevare.

Fjordsgade Skole 21 AART H

Vil du vite mer?

Mikkel Seier Christoffersen
Associeret partner / Faglig leder AART Transformation / Konstruktør / Arkitekt MAA
Aarhus
msc@aart.dk
+45 25 59 55 29