DTU 208

Bevaring og gjenbruk i fremtidens læringsmiljø

Beliggenhet
Lyngby, Danmark
Byggherre
Danmarks Tekniske Universitet
Størrelse
4.500 kvm
År
2024
Entreprenør
Enemærke & Petersen
Arkitekt
AART
Ingeniør
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
Underrådgivere og spesialkonsulenter
NERD Architects, RH Arkitekter, Exigo, Lightscapes, Malene Bach Studio
Fotograf
Kontraframe
AART DTU 208 05

Med moderniseringen og totalrenoveringen av Specialbygning 208 på DTU, har studenter og lærere i kjemi og biovitenskap fått et nytt læringsmiljø med topp moderne undervisnings- og studiefasiliteter i tråd med DTUs mål om å være et eliteuniversitet i verdensklasse.

DTU-bygning 208 ble oppført i 1967 med tradisjonelle forelesningssaler og laboratoriefasiliteter, og er en av de syv opprinnelige funksjonalistiske spesialbygningene på Lyngby Campus, tegnet av arkitektene Eva og Nils Koppel. Selv om bygningen opprinnelig ble skapt med de høyeste standarder for arkitektur og læring, krevde den en omfattende ombygging og modernisering.

Med respekt for den opprinnelige høye arkitektoniske kvaliteten er bygning 208 blitt transformert og utstyrt med moderne klasserom, en supportlab og flere oppholdsrom.

Bygningen er beriket med fleksible arealer som, i tillegg til å være utstyrt med moderne tekniske installasjoner, har fått bedre dagslysforhold og akustikk samt nye visuelle forbindelser på tvers av bygningen.

Resultatet oppfyller DTUs ambisjon om å sette standarden for fremtidens læringsmiljø med respekt for kulturarven og fokus på bevaring og gjenbruk.

Bygning 208 på Lyngby Campus er det siste eksemplet på vårt arbeid med å utvikle fremtidens læringsmiljø — noe som krever en høy standard på de fysiske fasilitetene og det tekniske utstyret som understøtter varierte undervisnings- og arbeidsformer, samtidig som det gir rom for at studentene kan utvikle faglige og sosiale fellesskap.
Marianne Thorsbøll / Kunde- og prosjektsjef, DTU Campus Service
AART DTU 208 13 AART DTU 208 11

Et læringssenter i verdensklasse

Siden den overordnede visjonen bak ombyggingen av bygning 208 var å skape et toppmoderne læringsmiljø som kunne sette standarden både nå og i fremtiden, har et av de viktigste fokusområdene for ombyggingen vært å skape de beste rammene for en rekke ulike undervisningsmetoder. Derfor er bygning 208 nå utformet for å gi plass til både klassisk undervisning, gruppearbeid og mer uformelle studieaktiviteter.

De mer tradisjonelle auditoriene, klasserommene og laboratoriene har blitt supplert med Active Learning Classrooms (ALC), Makerspaces og såkalte Brainstorms- og Touchdown-områder, der studentene kan jobbe sammen på en mer uformell måte og inspirere hverandre. I tillegg har tidligere ubrukte områder som korridorer og foajeer blitt revitalisert og utformet som fellesområder med plass til sosiale aktiviteter.

AART DTU 208 17 AART DTU 208 16

Rammer for et levende studiemiljø

Fordi kulturelle og sosiale aktiviteter er avgjørende for utviklingen av et levende studiemiljø, har ombyggingen av bygning 208 fått mer plass og flere muligheter for studentene til å møte hverandre på tvers av studieprogrammene og utvikle sosiale fellesskap.

Det er skapt inkluderende rom der både studenter og lærere føler seg velkomne. Hele underetasjen i bygningen blitt omgjort til et fellesområde inndelt i ulike soner med blant annet fredagsbar, loungeområde og dansegulv, mens studentene i første etasje kan møtes og fordype seg i både formelle og uformelle læringsmiljøer.

AART DTU 208 19 AART DTU 208 35

La dagslyset strømme inn

En viktig del av opplevelsen av det forvandlede studiomiljøet er dagslyset som nå strømmer inn i hele bygningen.

For å åpne opp den tidligere noe mørke bygningen har vinduene blitt utvidet flere steder, mens det andre steder er satt inn takvinduer. I tillegg er oppholdsrommene strategisk flyttet fra å være plassert dypt inne i bygningen til å ligge langs de mange vinduspartiene i fasaden.

Ved også å åpne opp bygningen innvendig har man skapt et mer levende og sammenhengende miljø der studenter og ansatte kan orientere seg på tvers av rom og etasjer og samhandle med landskapet utenfor.

Et godt bygg har blitt bedre. Prosjektet har lykkes med å implementere nye undervisningsarealer på en respektfull måte i den eksisterende bygningen. Renoveringen har ikke bare fokusert på de estetiske kvalitetene, men har også forbedret komforten og funksjonaliteten i bygningens interiør. De tidligere utdaterte systemene har blitt erstattet med moderne teknologi som ikke bare oppfyller dagens standarder, men som også skaper en mer komfortabel og brukervennlig opplevelse.
Utdrag fra den endelige DGNB Diamond-vurderingen - Danish Council for Sustainable Building

Bevaring og gjenbruk av materialer

Med et ønske om å bevare spesialbygningens arkitektoniske uttrykk og minimere karbonfotavtrykket, har det vært et sterkt fokus på å bevare og videreføre bygningens gamle inventar og materialer i det nye læringsmiljøet.

Særlig robuste materialer som betong, tegl, skifer og tretak er bevart, gjenbrukt eller videreført andre steder i bygningen, mens for eksempel de klassiske auditoriemøblene er restaurert og reetablert i de ellers moderniserte rommene.

I arbeidet med Building 208 identifiserte vi de arkitektoniske kvalitetene ved bygningen som det var spesielt fornuftig å fremheve og forsterke. De synlige materialene og betongkonstruksjonene og bygningens rytme med modulære søyler, vinduer og takvinduer gir den moderniserte bygningen en unik karakter og identitet.
Lotte Foght-Sørensen / Arkitekt og prosjektleder hos AART

Integrert samarbeid og brukerinvolvering

For å sikre kvalitet, byggbarhet og en optimalisert byggeprosess ble transformasjonen av bygning 208 gjennomført i henhold til DTUs modell for integrert samarbeid, der listen ble lagt ekstra høyt når det gjelder bærekraft og fremtidssikring.

Med et ønske om å skape de beste forutsetningene for et mer estetisk, økonomisk og miljømessig bærekraftig resultat, ble det tidlig i prosjektet satt i gang en lang prosess som involverte representanter fra fem av DTUs institutter, utvalgte studenter, DTU Dancing, Learning Lab og DTU Science Show.

AART DTU 208 26 AART DTU 208 27

Vil du vite mer?

Jakob Andersen
Partner / Regionsdirektør
Frederikssund, København, Roskilde
jan@aart.dk
+ 45 41 37 94 76