Ny forskning fra AART: Selv perfekt bygningsdesign er ikke nok. Byggebransjen må redefinere arbeidet med sosial verdiskaping.
AART har nylig fullført et forskningsprosjekt om sosial verdiskaping i byggebransjen. Konklusjonen er tydelig: For å lykkes bedre med å skape positiv effekt og verdi for kunder og brukere, må vi i langt større grad jobbe med mennesker, atferd og relasjoner i arbeidet med bygg og arkitektur.

Formålet med forskningsprosjektet var å undersøke hvorfor det i mange byggeprosjekter er en uoverensstemmelse mellom visjonen for bygningen og virkeligheten når bygningen står ferdig og er i bruk. Samtidig kommer prosjektet med forslag til hvordan dagens praksis kan endres.
«I forskningsprosjektet har vi identifisert en logikk i dansk byggeri som nesten alle prosjekter utvikles ut fra i dag - den er lineær og ofte kortsiktig. Og når byggeprosjektet er overlevert, går alle raskt videre til neste prosjekt. Denne prosjektlogikken er utfordrende når vi ønsker å skape sosial verdi med bygg og anlegg. Vi bør derfor introdusere nye metoder og tilnærminger for å lykkes bedre med å skape positiv effekt og verdi gjennom det bygde miljøet, sier Johanne Mose Entwistle, partner, antropolog og effektsjef i AART.Hun har vært ansvarlig for ph.d.-prosjektet hos AART. Ph.d. og antropolog Mia Kruse Rasmussen har gjennomført forskningsprosjektet for AART i samarbeid med Institut for Bygningskunst og Bygningsdesign - Bygningsvidenskab ved Aarhus Universitet og BUILD ved Aalborg Universitet.

Krever nye prioriteringer og tilnærminger i prosjektutviklingen
Social commissioning er et forslag til en tilnærming der aktørene i byggebransjen i mye større grad jobber med mennesker, atferd og relasjoner når de arbeider med bygninger.
«Vi må akseptere at selv den perfekte bygningsutformingen ikke er nok. Forandring kan ikke skapes for noen - bare med noen. Derfor må vi også innføre nye metoder og arbeidsflyter i prosjektene, der vi prioriterer annerledes og i mye større grad forankrer den ønskede endringen og atferden - og skaper en sammenheng mellom bygning, brukere og atferd», sier Mia Kruse Rasmussen, som understreker at mange av verktøyene og metodene allerede finnes, men at det krever nye prioriteringer og innfallsvinkler i prosjektutviklingen.
For å oppnå størst mulig effekt og lykkes med å realisere visjonen for et bygg, må den ønskede endringen støttes og forankres hos brukerne - både når vi utvikler bygget og når det står ferdig og er i bruk. Social commissioning er derfor også forankret i en sirkulær forståelse av bygget, der vi kontinuerlig må jobbe med relasjonen mellom brukere og bygg.
«Det er et skifte i hele måten vi ser på verdibegrepet i bygg og anlegg. Mennesker, organisasjoner og samfunn er levende organismer som endrer seg over tid. Den samme tankegangen bør gjelde for bygninger. Dette vil kreve et skifte fra den lineære og kortsiktige prosjektlogikken til en sirkulær livssykluslogikk, der bruksfasen blir mye mer prioritert når vi designer og utvikler bygninger - både når det gjelder tid, økonomi og aktiviteter. Det gjelder både tid, økonomi og de aktivitetene som vi tradisjonelt regner som en del av et byggeprosjekt, avslutter Johanne Mose Entwistle.
Visjonen var god - verdiskapingen uteble
Gjennom feltarbeid undersøkte forskningsprosjektet hvorfor det ofte er et misforhold mellom visjonen for bygget og virkeligheten når bygget står ferdig og er tatt i bruk.
«I bygg og anlegg skjer verdiskapningen i møtet mellom mennesket og bygningen - i «relasjonen» som oppstår i samspillet mellom de to. I dag er det for lite fokus på bygningen i bruk og bygningen som et «levd sted» som krever kontinuerlig arbeid for å fungere. Det betyr ofte at den ønskede endringen ikke er godt nok forankret - verken i prosjektutviklingen eller når bygningen står ferdig og er i bruk, sier Mia Kruse Rasmussen, som understreker at det er nettopp her hovedutfordringen ligger.
«Vi starter ofte et prosjekt med en visjon om å skape en positiv endring. Men vi tror feilaktig at bygningene vil skape denne endringen av seg selv. Derfor glemmer vi å prioritere det viktige arbeidet med å forankre den ønskede endringen hos brukerne. Det betyr at verdiskapningen ofte uteblir - vi fikk ikke automatisk en aktivitetsbasert arbeidsplass i det nye domicilet, undervisningen ble ikke automatisk prosjektbasert på den nye skolen, eller nabolagssamfunnet i bydelen oppsto ikke av seg selv, selv om vi bygget et samfunnshus.»
Ifølge AART er det på tide å bryte med denne praksisen og begynne å jobbe mer bevisst og systematisk for å oppfylle de mange gode visjonene som ligger til grunn for byggeprosjekter.
Forskningsprosjektet introduserer derfor en ny metode og tenkemåte i bygg- og anleggsbransjen - social commissioning - som hjelper bygg- og anleggsaktører med å konkretisere forskning og få verktøy til å jobbe mer systematisk og strategisk med verdiskaping i det bygde miljøet.





Social commissioning - hvordan?
På bakgrunn av forskningsprosjektet har AART sammen med Danske Arkitekter (og nærings-ph.d.-prosjektet «A Circular Transition of affordable housing - generating social, environmental and economic value by design» av Vibeke Grupe Larsen) gitt ut publikasjonen «Social Commissioning - a circular lifecycle perspective», som gir byggherrer og rådgivere i byggebransjen konkrete verktøy og metoder som kan inngå i arbeidet med social commissioning som tilnærming. Publikasjonen er støttet av Realdania.
Om forskningsprosjektet
Forskningsprosjektet «Social Commissioning - en relasjonell tilnærming til sosial verdiskaping i det bygde miljø» gjennomføres av nærings-ph.d. Mia Kruse Rasmussens i samarbeid med AART og Institut for Bygningsvidenskab ved Aarhus Universitet og BUILD ved Aalborg Universitet.
Prosjektet er delvis finansiert av Innovationsfonden og Realdania som en del av forskningsnettverket «Circular Built Environment Network», som samler 16 nærings-ph.d.-prosjekter og to Grand Solution-prosjekter, som alle har en visjon om å bidra til en sirkulær omstilling av det bygde miljøet.