
Sosial trening gir hjemløse mot til å vende tilbake til samfunnet
I 2022 var det....
-
5.789hjemløse i Danmark, hvorav tre av fire er menn.
Når mennesker blir hjemløse, har de ofte vanskelig for å holde på en jobb eller forsørge seg selv. Dette har ikke bare store kostnader for den enkelte og familien - men også for samfunnet. På Møltrup Optagelseshjem får hjemløse menn støtte til å legge alkohol og narkotika bak seg og bygge opp ferdigheter og mot til å vende tilbake til hverdagen og arbeidsmarkedet. For hver person som kommer tilbake i arbeid, kan samfunnet spare hundretusener av kroner.
Ikke en helt vanlig herregård
Like utenfor Herning ligger en hvitkalket herregård - stedet er Møltrup Optagelseshjem, som siden 1912 har fungert som hjem og arbeidsfellesskap for mellom 250-300 hjemløse menn hvert år. Mennene kommer fra alle aldersgrupper og livssituasjoner. Felles for dem er ønsket om å legge alkohol og narkotika bak seg for å skape en meningsfull hverdag for seg selv og hverandre.
Arbeidet og fellesskapet på herregården har lenge vært det felles daglige fokuset for beboerne på Møltrup. Men når arbeidsdagen er over og det ikke er noe å holde hender og hode opptatt med, kan kjedsomhet, ensomhet og trang til gamle vaner komme snikende. I januar 2022 ble et nytt livsrom bestående av flerbrukshaller, et aktivitetskjøkken og et flerbruksverksted innviet på Møltrup Optagelsescenter.
Det nye livsrommet viser hvordan arkitektur kan skape et fundament for den enkeltes tilknytning til samfunnet og øke muligheten for å komme tilbake i arbeid.

Forbedrer sosial kompetanse
Eksterne studier viser at fellesskap med fokus på idrett fungerer som en treningsarena for sosiale ferdigheter (Idrættens Analyseinstitut, 2019).
Boligområdet på Møltrup Optagelseshjem viser hvordan arkitekturen kan skape et trygt og inkluderende miljø som oppmuntrer flere beboere til å delta i fellesskapet. Beboere og ansatte fremhever hvordan de multifunksjonelle fasilitetene, rommene i ulike skalaer og de innebygde, trygge sittenisjene har fått flere beboere - som ellers ville holdt seg for seg selv - til å delta i fritidsaktiviteter. På denne måten bidrar det nye boområdet til å skape økte aktivitetsmuligheter som trener opp beboernes sosiale ferdigheter og kompetanse, noe som på sikt også gjør det lettere å bli en del av fellesskap utenfor Møltrup.

Når jeg er på et arrangement, plasserer jeg meg ofte i nærheten av en utgang, slik at jeg har mulighet til å trekke meg tilbake. Det fungerer veldig bra. De som har designet det, har tenkt på at dette er mennesker som har utfordringer, og at de har behov for å kunne trekke seg tilbake og komme seg raskt ut hvis de vil dra.Beboer
Reduserer ensomhet og risiko for tilbakefall
AARTs evaluering viser at arkitekturen og de fleksible funksjonene i det nye boområdet bidrar til at flere beboere deltar i fritidsaktiviteter og fellesskap utenfor arbeidstiden og langt oftere enn før. Ifølge beboere og ansatte har dette skapt et sterkere fellesskap der færre føler seg ensomme og kjeder seg på fritiden - en effekt som også kan forhindre at beboerne faller tilbake i rusmisbruk.

Når man har vært på jobb og møtes her nede og gjør noen aktiviteter som er morsomme og koselige, og vi ler og driver gjøn med hverandre — da trenger man ikke å tenke på jobben. Det er sunt.Beboer
Større tilknytning til lokalsamfunnet
Før utvidelsen av Møltrup Optagelseshjem opplevde flere av beboerne det som utfordrende å forlate herregården for å delta i fritidsaktiviteter i lokalmiljøet. I tillegg til å øke beboernes deltakelse i fritidsaktiviteter, har det nye boområdet også skapt en større tilknytning til resten av nabolaget. Med sine store vinduer og mange tilbud som foredrag, konserter og sommerfester er det nå flere lokale som besøker Møltrup Optagelsessenter. Her får de et innblikk i dagliglivet i det nye boligområdet og kommer i kontakt med beboerne. Forskning tyder på at utfordringene med å få sosialt vanskeligstilte i arbeid kan skyldes at arbeidsmarkedet har begrenset etterspørsel etter denne gruppens arbeidskraft (VIVE, 2017). Den økte deltakelsen i arrangementer fra både beboere og lokale borgere bidrar til at omverdenen får øynene opp for beboernes potensial, for eksempel når det gjelder å finne arbeid.

Det betyr at det omkringliggende næringslivet og folk i lokalsamfunnet blir invitert inn og får se og møte mennene våre nå. Jeg tror at hvis de har noen fordommer, så snur de dem på hodet og tenker «ok, de har mange ressurser, mange av dem», og ser at de kan bruke dem til noe i virksomheten sin.Ansatt
Hver person som kommer tilbake i arbeid, kan potensielt spare samfunnet for kostnader på 223 000-339 000 danske kroner per person per år.
Styrker beboernes mulighet til å finne arbeid
Å styrke beboernes mestring av fritid, sosiale ferdigheter og samhandling med omverdenen er fornuftig for både beboerne og samfunnet. Forskning viser at sosialt utsatte innbyggeres deltakelse i sosiale, kreative eller fysiske aktiviteter kan fungere som en sosial treningsbane for å bli klar til å gå videre i et utdannings- eller sysselsettingsprogram (VIVE, 2021). Dette kan mulig spare samfunnet for mellom 223 000-339 000 danske kroner per person per år i velferdskostnader. Samtidig kan meningsfull sysselsetting for den enkelte bidra til at færre faller tilbake til rusmisbruk (VIVE, 2021).

Vil du vite mer?
Les mer om effekten av det nye boområdet på Møltrup Optagelsescenter i den fullstendige evalueringen, eller kontakt Effekt-teamet vårt for å lære mer.
Kilder
AART Effektteam, Antropologisk feltstudie med kvalitative interviews og observationer, 2021-22.
Idrættens Analyseinstitut, 2019: Idræt for socialt udsatte – et blik på udøverne
VIVE, 2017: Fællesskabsmålingen - En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark
VIVE, 2018: Inklusion og deltagelse af sårbare borgergrupper i samskabende arenaer
VIVE, 2021: Sociale tilbuds arbejde med temaet uddannelse og beskæftigelse
VIVE, 2021: Kortlægning af god kvalitet i praksis i bostøtten
VIVE, 2022: Hjemløshed i Danmark 2022 – en national kortlægning