Effektcase | Pakhusene

Fordelen med å dele

Undersøkelser viser at opptil 29 % av en organisasjons arealer kan deles med andre organisasjoner. Bare i Aarhus tilsvarer dette 600 000 kvadratmeter med årlige driftskostnader på rundt 300 millioner danske kroner. Mange organisasjoner bruker med andre ord mye ressurser på å drifte døde kvadratmeter i stedet for å utvikle det levde livet - og de har mye å vinne på å dele i stedet for å eie.

Å dele og skape innhold på tvers, det er konseptet vi har kjøpt oss inn i. For fleksible arbeidsplasser, deling og co-working er en megatrend.
Michael Bruhn / Direktør i PFA Ejendomme, som i 2018 kjøpte Pakhusene for mer enn 850 millioner danske kroner
SKY AART designers 18 H

Bygger på delingsøkonomi

Pakhusene er basert på ideen om å bringe delingsøkonomien inn i utviklingen av fremtidens kontorbygg. Som et delt kontorbygg gir Pakhusene organisasjoner muligheten til å utnytte kvadratmeterne mye mer effektivt enn i et tradisjonelt kontorbygg. Ved å dele på fasiliteter som møterom, kantine, auditorium og garderober optimaliserer man ikke bare kvadratmeterne. Som organisasjon får man også et mye større areal og langt flere fasiliteter enn man betaler for.

Pakhusene Infographic 2019 deleokonomi 2

Tilgang til langt flere kvadratmeter

Faktisk får en liten bedrift tilgang til 270 prosent flere kvadratmeter, mens en større bedrift får tilgang til 30 prosent mer - i tillegg til fellesfasiliteter som treningssenter, badstue, havnebad og gatefotball. Havnebadet og streetfotballbanen er til og med åpne for publikum og har gjort Pakhusene til et populært utfartssted for beboere og besøkende i havneområdet.

Pakhusene Infographic 2019 deleokonomi 1
Noe av det jeg setter pris på ved å jobbe i Pakhusene, er de mange fellesfasilitetene. Det betyr at det er liv her ute 247, og det skaper en god energi rundt bygningen.
Berit Grotkjær Jensen / Kompetansesjef i MOE

Nye nettverk

I tråd med delingsøkonomien må organisasjonene gi avkall på retten til å bruke de mange fellesfasilitetene på egen hånd. Men som studier viser, er alternativet i et tradisjonelt kontorbygg at fasilitetene står tomme eller bare brukes halve arbeidsdagen. Og det en organisasjon taper i autonomi, vinner den i relasjoner. Lagerbygningene har skapt nye nettverk på tvers av organisasjoner. En synergieffekt som kan øke produktiviteten i hver enkelt organisasjon med så mye som åtte prosent. For jo tettere organisasjoner sameksisterer, desto høyere blir produktiviteten, ifølge flere studier.

Aarhus Havn 20180816 TH 0738
Et godt argument for å velge Pakhusene var leietakersammensetningen her ute. Det er andre leietakere som er opplagte samarbeidspartnere for oss som er advokater, og det er noen synergier som allerede har båret frukter.
Jesper Hedegaard / Partner i Interlex Advokater

Kilder

Rum i arbejde, Akademisk Forlag, 2015 / Danmarks Statistik / FM3 / Industrial clusters - firm location and productivity, kandidatafhandling, Aarhus Business School / Alexandra Instituttet, social survey af Pakhusene 2018

Vil du vide mere?

Johanne Mose Entwistle
Partner / Effektchef / Antropolog
Aarhus
jme@aart.dk
+45 22 50 78 40