Effektcase | Musholm

Bedre livskvalitet for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Fysisk inaktivitet koster leveår og fører til flere år med sykdom. Dette gjelder spesielt for personer med bevegelseshemninger, der så mange som 38 prosent er fysisk inaktive. Derfor ble Musholm skapt som et sted som skal motivere alle, uavhengig av funksjonsnedsettelse, til å leve et aktivt liv. Det gir mening både for den enkelte og for samfunnet, som vil spare mer enn 300 millioner danske kroner i året på helseutgifter - hvis ideen bak Musholm spres til resten av samfunnet.



AART Musholm Webcase 05 AART Musholm Webcase 06

Effekfulle perspektiver

  • 300.000.000
    millioner kroner per år kan samfunnet spare på helsekostnader

Mennesker i bevegelse uavhengig av funksjonsnedsettelse

Musholm er skapt som et multifunksjonelt kraftsenter der ferieboliger og ulike fellesfunksjoner gjør det mulig for mennesker med funksjonsnedsettelser å leve et aktivt liv. Dette gjelder spesielt i flerbrukshallen, der en 110 meter lang aktivitetsrampe motiverer til fysisk aktivitet. Med sine avsatser og opplevelsessoner bringer rampen besøkende opp til et platå der rullestolbrukere kan prøve seg på en klatrevegg og verdens første taubane for rullestolbrukere. På denne måten karakteriseres Musholm som et sted som aktiviserer mennesker uavhengig av funksjonsevne, og som gir dem mulighet til å leke, oppleve og danne nye fellesskap.

At arkitektur kan være identisk med frihet, er noe vi aldri har opplevd før.
Konklusjon i Alexandra-instituttets antropologiske feltstudie av Musholm
AART Musholm Webcase 14 AART Musholm Webcase 26

Kostnaden ved å være fysisk inaktiv

Hele 38 prosent av alle bevegelseshemmede er fysisk inaktive. Dette tilsvarer 95 000 personer, og konsekvensene av et liv uten trening og bevegelse er betydelige. Justert for røyking, alkohol og overvekt koster det opptil 6 ekstra leveår og opptil 10 ekstra sykdomsår - og de mange komplikasjonene forbundet med fysisk inaktivitet fører til 710 000 ekstra legebesøk og 280 000 ekstra somatiske, polikliniske sykehusbesøk hvert år. Dette tilsvarer en merkostnad for samfunnet på 5,3 milliarder danske kroner hvert år bare til behandling og pleie.

Fjerner fysiske barrierer

Musholm tar derfor tak i en betydelig samfunnsutfordring - med mål om å vise hvordan arkitektur kan fremme fysisk aktivitet for mennesker uavhengig av funksjonsnedsettelse. For annenhver person med funksjonsnedsettelse er det fysiske miljøet den største barrieren for å leve et aktivt liv. Musholm er derfor et eksempel på hvordan fysiske barrierer kan fjernes slik at bygninger og byrom i større grad omfavner våre ulikheter som mennesker - ikke ved å utjevne forskjeller, men ved å gi rom for ulikheter.

Når mennesker med nedsatt funksjonsevne blir gjort annerledes, er det ikke på grunn av funksjonsnedsettelsen, men som regel av den enkle grunn at omgivelsene skaper barrierer som hindrer like muligheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Kulturdepartementet, Idrett for alle, 2009
AART Musholm Webcase 28 AART Musholm Webcase 27

Det lønner seg å gjøre en sosial forskjell

Å gjøre en sosial forskjell har store samfunnsøkonomiske perspektiver. Som allerede beskrevet er det fysiske miljøet avgjørende for å få mennesker med funksjonsnedsettelser i aktivitet. Og hvis man klarer å heve aktivitetsnivået til personer med funksjonsnedsettelser til samme nivå som personer uten funksjonsnedsettelser gjennom målrettet innsats - Musholm kan tjene som et eksempel - tilsvarer det å løfte 45 000 mennesker fra et inaktivt til et aktivt liv. Hvis man nedjusterer tallet til 35 000, noe som er mer korrekt ettersom en del av dem er så sterkt fysisk funksjonshemmet at de ikke er i stand til å trene, vil samfunnet spare mer enn 300 millioner danske kroner i året på helseutgifter.


Arkitekturpriser

2017

IOC/IAKS Award

Den internasjonale olympiske komité kårer Musholm til et av verdens beste idrettsbygg under utdelingen av IOC/IAKS Awards i Køln.

2017

IPC/IAKS Distinction Award

Den internasjonale paralympiske komité kårer Musholm til et av verdens mest tilgjengelige idrettsbygg under utdelingen av IPC/IAKS Distinction Awards i Køln.

2016

IAUD Award

The International Association of Universal Design kårer Musholm til verdens mest sosialt inkluderende sted under utdelingen av IAUD Awards i Japan.

2016

Architizer +Award

Architizer nominerer Musholm til et av verdens mest visjonære idrettsbygg under utdelingen av Architizer A+ Awards i New York.

2016

WAN Sport in Architecture Award

World Architecture News nominerer Musholm til et av verdens beste idrettsbygg under utdelingen av WAN Awards.

2015

Slagelse Kommunes Bygningspræmiering

Slagelse kommune hedrer Musholm for å forskjønne bebyggelsen i kommunen under utdelingen av årets prisutdeling for bygninger.

Kilder

Sundhedsstyrelsen, Fakta om fysisk inaktivitet, 2015 / Alexandra Instituttet, Antropologisk feltstudie af Musholm, 2016 / Kulturministeriet, Idræt for alle, 2009 / Det Centrale Handicapråd, Mennesker med handicap i Danmark, 2014

Vil du vite mer?

Johanne Mose Entwistle
Partner / Effektchef / Antropolog
Aarhus
jme@aart.dk
+45 22 50 78 40