
Arkitektur støtter fellesskap
Et av de største psykiske helseproblemene i vår tid er ensomhet, spesielt blant voksne. Faktisk føler nesten 600 000 dansker over 16 år seg svært ensomme. Mye forskning tyder på at nøkkelen til å bekjempe ensomhet og skape bedre liv, er fellesskap. Det er her arkitekturen kan bidra. I seniorbofellesskapet Havtorn i Ringkøbing i Danmark er arkitekturen basert på ulike fellesskap ved å integrere boliger og fellesarealer med hverandre slik at spontane møter blir en naturlig del av beboernes hverdag. For beboerne bidrar fellesskapet til en følelse av tilhørighet og trygghet i Havtorn.



Spontane møter skaper hverdagsfellesskap
Havtorn består av tre bygninger og et orangeri, der hver bygning har integrerte fellesfunksjoner. Bygningenes utforming, med visuell kontakt og orientering mot et felles senter og en rekke fellesfunksjoner, støtter opp om hverdagsfellesskapet og åpner for uformelle møter i hverdagen. I felleshuset møtes beboerne både spontant og planlagt, for eksempel til felles måltider på fredager.



Jeg er aldri ensom, men jeg kan føle meg alene. Derfor elsker jeg en hverdag fylt av fellesskap. Bare det at man har noen å spise sammen med og noen å være sosial med- Beboer


Natur og udefaciliteter skaber interessefællesskaber
Et annet viktig fellesskap er interessefellesskapet. I Havtorns felleshus med kjøkken og stue møtes for eksempel beboerne for å lage mat og ha sosialt samvær. Mellom og rundt de tre bygningene i seniorbofellesskapet inngår naturen som en sentral del av fellesskapet, der beboerne bruker naturen og orangeriet til å dyrke felles interesser, spesielt i sommerhalvåret. Bygningenes utforming og åpenhet med utsikt inn og ut av orangeriet og området mellom bygningene gjør det lett å oppsøke hverandre, og å finne hverandre. Folk snakker om naturen, går turer og møtes for å diskutere dyrking i orangeriet.
Havtorn har få beboere, noe som har både fordeler og ulemper. Det gjør det enkelt å organisere aktiviteter der alle beboerne deltar. Men det gjør det også vanskeligere å utvikle interessefellesskap som krever både initiativtakere og beboere med felles interesser.




Mitt favorittsted er her i felleshuset og drivhuset. De fungerer spesielt godt fordi det er plass til å være sosiale og gjøre ting sammen. Det er her min tilnærming til fellesskap blir levende.- Beboer


Privatliv som forutsetning for fellesskapet
Til tross for arkitekturens sterke fokus på fellesskap gir leilighetene i bofellesskapet også gode muligheter for privatliv, og spesielt de som bor i første etasje opplever at de kan trekke seg tilbake ved behov. Leilighetenes egne terrasser gjør at man kan sitte for seg selv, samtidig som man er orientert mot fellesskapet.


Ønsket om et hjem for livet
Beboerne på Havtorn er fornøyde med sitt eget hjem. De setter pris på kvaliteten på boligen, utsikten til naturen rundt og lyset. Beboergruppen i Havtorn er imidlertid eldre enn forventet, noe som har sine utfordringer fordi det er trapper i felleshuset og i noen av leilighetene. Dette kan være en barriere da boligen ikke oppleves som langsiktig.

Bak effektcaset
Effektcaset er basert på en evalueringsrapport utført av vårt effektteam fra 2021-2023, der det ble gjennomført besøk og intervjuer med beboerne. Under intervjuene gjennomførte beboerne en rekke øvelser der de måtte vurdere hva som fungerer godt for fellesskap og privatliv, og hvor ofte de blir brukt. AARTs EffektjompasssTM ble brukt som evalueringsverktøy gjennom hele prosessen.
