Effektcase | Bikuben Kollegiet

Motvirker ensomhet i studietiden

Hvert år begynner mer enn 60 000 unge mennesker på et studie, men for mange kan studenttilværelsen bli ensom. En av ni studenter ved universitetene føler seg ofte ensomme. Bikuben Kollegiet er derfor designet med tanke på å fremme fellesskap - og det gir ikke bare mening for den enkelte beboer, men også for samfunnet. Hvis alle kollegier var som Bikuben Kollegiet, ville den årlige verdiskapningen i Danmark være 123 millioner danske kroner høyere på grunn av færre studenter som dropper ut.

Fremstår som en kube, men...

Bikube-bygget ser ut som en kube, men i virkeligheten er det en dobbeltspiral som slynger seg rundt en indre lysgård for å skape ulike inne- og uterom. Kjøkken, oppholdsrom, treningsrom, vaskerom og takhage ligger forskjøvet i ulike etasjer, med fellesarealene orientert innover mot gårdsplassen. Dette skaper visuell kontakt på tvers av livet i kollegiet og styrker mulighetene for sosiale møter. I tillegg ligger hyblene i direkte tilknytning til sosiale møteplasser som kjøkken og fellesrom.

Bikuben 1649
Bikuben Kollegiet ligger på Amager, side om side med Københavns Universitet.

Fremmer fellesskap

Vårt gjenbesøk på Bikuben Kollegiet viser at arkitekturen bidrar til å skape et inkluderende fellesskap blant beboerne. Felleskjøkkenet og den nære kontakten med hybelrommene fremheves som en stor ressurs av beboerne, fordi det gir rom for ulike aktiviteter og grader av fellesskap. Det samme gjelder det indre gårdsrommet, som gir oversikt over livet på tvers av etasjene og dermed en mulighet til aktivt å velge til eller fra. Sist, men ikke minst, vektlegges også planløsningen med felles fasiliteter i hver etasje, slik at spontane møter oppstår som en naturlig del av hverdagen.

Bikuben Test 6
Effektsjef Johanne Mose Entwistle intervjuer en gruppe unge beboere på Bikuben Kollegiet.

Motvirker ensomhet

Ved å styrke mulighetene for sosiale møter gir Bikuben Kollegiet en dypere følelse av fellesskap enn andre studentboliger i Danmark. Som et resultat føler færre beboere seg ensomme. Faktisk oppgir 10 prosent færre at de føler seg «ofte» eller «av og til» ensomme, og sammenlignet med studenter som bor alene i leilighet, er resultatet enda mer markant.

Ensomhed Kollegier Infographic 01
30 prosent av beboerne på Bikuben Kollegiet føler seg ofte eller av og til ensomme. Til sammenligning gjelder dette for 40 prosent av beboere på andre studentboliger i Danmark og 60 prosent av studenter som bor alene.

Bidrar til at unge fullfører studiene

Ensomhet er en av hovedårsakene til at unge avbryter studiene. Faktisk oppgir 41 prosent at ensomhet i stor eller noen grad var medvirkende til deres frafall. Det gir derfor god mening å skape rammer som fremmer fellesskap i studenttilværelsen, da dette vil bidra til at flere fullfører utdanningen. Studier viser at 94 beboere i studentboliger i Danmark årlig avbryter studiene på grunn av ensomhet. Hadde alle studentboliger vært som Bikuben Kollegiet, ville 13 av disse ha fullført utdanningen.

Ensomhed og frafald Kollegier Infographic 04
41 prosent av unge i Danmark peker på ensomhet som en hovedårsak til at de avbryter studiene. Ensomhet er dermed den fjerde vanligste årsaken til frafall.

Lønnsomt for samfunnet

Å styrke fellesskapet i studietiden gir ikke bare mening for den enkelte student – det er også en fordel for samfunnet. Hver gang en student avbryter studiene, påløper det en samfunnskostnad. En student som fullfører utdanningen, har en forventet livstidsverdiskaping på 26 millioner kroner, mens denne verdien er 9 millioner kroner lavere for en som faller fra. Siden Bikuben Kollegiets rammer bidrar til at 13 beboere fullfører utdanningen hvert år, øker den årlige verdiskapingen i Danmark med 123 millioner kroner.

Bikuben Test 4

Kilder

Dansk Magisterforening, Studiestartsanalyse, 2018 / Uddannelses- og Forskningsministeriet, Frafald og studieskift, 2018 / AART dokumentationsteam, Antropologisk feltstudie af Bikuben Kollegiet kombineret med samfundsøkonomiske beregninger, 2019

Vil du vide mere?

Johanne Mose Entwistle
Partner / Effektchef / Antropolog
Aarhus
jme@aart.dk
+45 22 50 78 40