Vikingtidsmuseet

Norges kulturelle flaggskip

Beliggenhet
Oslo, Norge
Størrelse
13.000 kvm
Byggherre
Statsbygg
Oppdrag
Vinnende forslag i åpen, internasjonal konkurranse i 2016
Status
Under utvikling
Arkitekt
AART
Contractor
AF Gruppen
FM 1132 AART Viking Museum View 03 Entrance 171031 HQ

Med sine unike funn fra vikingtiden, blant annet verdens eldste og best bevarte vikingskip, er Vikingtidsmuseet i Oslo hyllet som et av verdens mest betydningsfulle museer. Det rommer Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv, og med den kommende utvidelsen og ombyggingen løftes det fra et nasjonalt museum til et internasjonalt ledende kunnskapssenter for formidling av kunnskap om vikingtiden.

Det nye museet skal sikre trygg bevaring av den unike vikingtidssamlingen, som er et av verdens viktigste kulturminner.
Harald Nikolaisen / Adm. direktør i Statsbygg
Vikingtidsmuseum Udstilling Oseberg

Slår ring om historien

Utvidelsen innfrir visjonen om å løfte Norges kulturarv og legge en ny dimensjon til opplevelsen av museet. Det skjer ved å føye et sirkelformet tilbygg til det eksisterende museet fra 1926, så nytt og gammelt forenes i et klart og karakteristisk grep. Med sirkelen åpnes museet mot omgivelsene, det skapes et indre gårdsrom, og museet får en ikonisk signatur som gir nye muligheter til å tiltrekke seg besøkende. Det er faktisk forventet at besøkstallet blir fordoblet til over én million i året.

VIMU Gaardrum AART 2021

Kom tett innpå vikingenes verden

Utvidelsen gir de besøkende mulighet til å bevege seg gjennom vikingenes verden og se vikingskipene i et nytt helhetsperspektiv – fra den åpne arkadegangen til de brede sittetrappene som gir muligheten til å bevege seg ned på nivå med skipene og oppleve dem på nært hold. Sammen gir arkaden og utstillingsrommene en fasettert fortelling om vikingtiden. De gir mulighet for både korte og lengre besøk, hvor besøkende kan la seg senke ned i vikingenes verden, full av maritime eventyr.

Vikingtidsmuseum_gård_web_gallery-1_aart

Et blikk bakom fasaden

Med transformasjonen blir museet omdannet fra et tradisjonelt museum til et aktivt forsknings-museum, som gjennom spesialutstillinger, verksteder og interaktive elementer, vil overraske og utfordre publikum med ny kunnskap, perspektiver og oppdagelser om vikingtiden. Som en fast del av utstillingen vil det være såkalte inspeksjons-laboratorier, hvor besøkende gjennom vinduer kan oppleve arkeologene arbeid med de historiske funnene, og dermed gi et blikk bakom museets fasade og forvaltningen av den norske kulturarven.

VIMU Buen AART 2021

Impact

Vikingtidsmuseet er forventet å bli Norges mest besøkte museum med over én million besøkende i året.

Vil du vite mer?

Thomas Pedersen
Associeret Partner / Projektchef VTM / Arkitekt MAA
Oslo
thp@aart.no
+47 40 47 59 00