Vandkulturhuset

Et sunt samlingspunkt for hele København

Beliggenhet
København, Danmark
Byggherre
København Kommune
Størrelse
8.300 kvm
Oppdrag
Prosjektforslag i prekvalifisert internasjonal konkurranse i 2017
Status
Ikke realisert
Arkitekt
AART
Cubo
Landskapsarkitekt
GBH Landskabsarkitekter
Ingeniør
EKJ Rådgivende Ingeniører
Konsulent
Kunstgruppen AVPD
Mikkel Knowles Gjelstrup
Vandkulturhuset Kobenhavn AART 6

Utkastet til Vandkulturhuset åpner for nye perspektiver på ønsket om å skape et landemerke av internasjonal klasse og med folkelig appell – et landemerke som samspiller med ikoniske naboer som Operaen og Skuespilhuset og rommer potensialet til å bli det nye sunne samlingspunktet for både innbyggere og besøkende i København.

«Skyen» som hovedmotiv

Dansk vannkultur er regnets risling, det er havet med bølgebrus og skumsprøyt, og det er havneområder med liv og aktivitet. Vannhusets hovedmotiv blir derfor «Skyen», som svever over en helt åpen grunnetasje, hvor den slipper sin nedbør i vannsklier og skjermende vanngardiner over et bassengområde, som ser ut til å flyte over og renne helt ut i havet. Skyen blir dermed et romdefinerende element, som forsterker besøkendes opplevelse av å interagere med naturen og det danske været.

Vandkulturhuset Kobenhavn AART 7

Tid til ro og velvære

Inne i «Skyen» er det en rekke platåer med treningsfasiliteter, aktivitets- og arrangementområder samt rekreasjonsarealer med plass til avslapning, hvor besøkende kan finne ro i utsikten mot byen som omgir den. Andre steder trekkes bakgårdsmiljøet inn i bygningen med grønne områder og beplantning. Slik skaper bygningen et harmonisk forhold mellom vann, fauna og by.

Vandkulturhuset Kobenhavn AART 1

Et folkelig samlingspunkt

Utendørs inviterer de mange bassengene til sommer- og vinterbading, mens et stort vannspeil reflekterer bygningen og fremhever dens maritime tilhørighet. Arkitekturens kapasitet til å oppheve skillet mellom ute og inne fremhever de skiftende årstidene på en vakker måte. Dermed realiseres potensialet for å inspirere et bredt publikum til å gjøre bruk av de mange mulighetene som Vandkulturhuset skaper, mens Papirøen blir et folkelig samlingspunkt for livet i København.

Vandkulturhuset Kobenhavn AART 2

Vil du vite mer?