Parkeringshus med heliport

Parkeringshus med heliport

Beliggenhet
Aarhus, Danmark
Bygfherre
Region Midtjylland
Oppdrag
Vinnende forslag i OPS-konkurranse i 2015
Status
Oppført i 2017
Arkitekt
AART
Ingeniør
MOE
Entreprenør
CASA
Konsulent
Apcoa Parkering Danmark
Parkeringshus med heliport Aarhus AART CASA 2

Parkeringshuset ved Det nye universitetshospital i Århus rommer 700 parkeringsplasser og en heliport anlagt på taket for legehelikoptre og Forsvarets større helikoptre, slik at pasienter kan transporteres fra helikopter til operasjonsbord på bare 90 sekunder.

Skaber tryg og effektiv logistik

I utformingen av parkeringshuset er det lagt vekt på å skape trygg logistikk til og fra sykehuset for både fotgjengere og bilister. Det kommer til uttrykk på flere nivåer. Strømmen av biler er for eksempel enveiskjørt for å gi plass til en fotgjengersone på hver side av kjørebanen, mens ekstra brede ramper øker sikkerheten, oversikten og manøvreringsmulighetene for bilistene. Samtidig vil livstruede pasienter som ankommer med helikopter, effektivt kunne transporteres til operasjonsbordet på rekordtid via den installerte høyhastighetsheisen.

Parkeringshus med heliport Aarhus AART CASA 3

Tilpasser sig det øvrige hospital

Dagslys, utsyn og samspill med omgivelsene er også viktige designparametre. Med sin hensiktsmessige bygningskropp står parkeringshuset til det øvrige sykehuset i både form- og fasadeuttrykk. Basen i murstein er nøye avstemt til sykehuset, mens de øvre etasjene er kledd i lameller av lyse, naturanodiserte aluminiumsplater. Lamellenes vinkling varierer langs fasaden, slik at det skapes et dynamisk uttrykk som leder blikket naturlig ned mot inngangene til parkeringshuset. Det dynamiske uttrykket understrekes av vinduspartiene, som bryter opp lamellene og bidrar til opplevelsen av et lyst og imøtekommende parkeringshus.

Parkeringshus med heliport Aarhus AART CASA 1

Vil du vite mer?