Kungälv Sykehus

Et fremtidssikret sygehus med patienten i centrum

Beliggenhet
Kungälv, Sverige
Byggherre
Kungälv Hospital
Region Västra Götaland
Størrelse
30 000 m2
Status
Under oppstart
Arkitekt
AARTSweco ArchitectsIngeniørSweco Systems
Ingeniør
Sweco Systems
Kungalv sygehus AART 06 web

Visjonen bak prosjektet er å videreføre sykehusets eksisterende kvaliteter og samtidig å skape et nytt og fremtidsrettet sykehus der pasienten er i sentrum. Dette kommer blant annet til uttrykk i de nye avdelingsbygningenes varierende høyder og lengder, som skaper et fint samspill med det eksisterende sykehuset, slik at sykehusets karakter bevares og videreutvikles.

God wayfinding

Parallelt med sykehusets eksisterende forbindelsesbygning etableres en ny forbindelsesbygning som tilfører et effektivt flow og god wayfinding for både personale, pasienter og pårørende. Den nye forbindelsesbygningen er dessuten utformet slik at den imøtekommer pasienters og pårørendes behov for både privatliv og sosialt samvær.

Kungalv sygehus AART 08 web

Forskjellige grader av sosialt samvær

Samspillet mellom privatliv og sosialt samvær veier generelt sett tungt i prosjektet, som tilbyr pasienter og pårørende forskjellige grader av sosialt samvær – fra enkeltromsavdelinger og avskjermede nisjer, til åpne ganger og felles spisestuer. Dertil kommer, at projektet skaber mulighed for en bred vifte af aktiviteter i de grønne gårdrum og den nye foyer, hvor det blandt andet er muligt at arrangere udstillinger eller andre begivenheder.

Kungalv sygehus AART 07 web
Sengestuebygningernes varierende højde og længde skaber et overbevisende samspil med det eksisterende sygehus. Det er arkitektur, der signalerer omsorg.
Uddrag fra dommerbetænkning / Västra Götalandsregionen
Kungalv sygehus AART 09 web

Tryg ankomst

Den nye hovedindgang bidrager til at styrke sygehusets karakter og skabe en tryg og imødekommende ankomstsituation. Hovedindgangens åbenhed og materialevalg skaber samtidig sammenhæng mellem ankomsten, forbindelsesbygningen og de nye sengestuebygninger, hvis vinklede gruppering styrker sygehusets relation til stedet og patienternes udsyn og adgang til de naturskønne omgivelser. Det kommer blandt andet til udtryk i facaderne, hvor perforerede stålplader med en varierende gitterstruktur skaber forskellige grader af transparens og et varierende dagslysindfald i løbet af dagen.

Kungalv sygehus AART 04 web

Vil du vite mer?

Isak Birgersson
Assosiert / Arkitekt MAA
København
ibi@aart.dk
+45 41 96 35 19