Kulturværftet

Fra skipsverft til kulturelt flaggskip

Beliggenhet
Helsingør, Danmark
Størrelse
13.000 kvm
Byggherre
Helsingør Kommune
Oppdrag
2007, Vinnende forslag i åpen internasjonal arkitektkonkurranse
Status
Oppført 2010
Arkitekt
AART
Landskap
Jeppe Aagaard Andersen
Ingeniør
Søren Jensen
Hederspriser
The Structural Award
Tyndpladegruppens Arkitekturpris
The International Property Award
Kulturværftet AART architects 43 web

Helsingørs nye samlingspunkt

Som midtpunkt for Kulturhavn Kronborg har Kulturværftet skapt et nytt samlingssted for innbyggere og besøkende og satt Helsingør på det kulturelle verdenskartet – hyllet av New York Times som et av verdens mest severdige steder. Det er blant Danmarks mest omtalte kulturhus og har tiltrukket seg store kulturbegivenheter som Kronprinsparets Priser og verdens største designpris, Index Award. I tillegg rommer det et av Danmarks mest brukte bibliotek. Et bibliotek som er et av bare to bibliotek i Europa som har mottatt betegnelsen «eksepsjonelt» – den høyeste vurderingen og anbefalingen av Library Ranking Europe.

Det er i aller høyeste grad gått riktig vei. Strategien har vært at folk skulle slutte å bare tenke på København, men ta oss med i betraktningen også. Nå vet man at vi er her. Etter den omfattende ombyggingen uttrykker den krystallinske, seilinspirerte fasaden i glass og tynnplater på enestående vis en markant, moderne identitet, som går i dialog med det historiske havneområdet.
Michael Foch / Leder af Kulturværftet
Kulturværftet AART Lars johannesen High tonet
Yndlingsstedet mitt er lesesalen ved Horisonten. Her kan jeg sitte og kikke utover vannet og Kronborg mens jeg leser.
Bruker av Kulturværftet
69 001 Kulturvaerftet 243 L

Fra industriby til kulturby

Alt dette ble mulig ved at byens historiske skipsverft ble transformert til et kultursenter med kafé, bibliotek, utstillingslokale, konsertsaler og mye mer. Med fortiden som fundament baner det vei for utviklingen av Helsingør fra industriby til kulturby – i hjertet av det som er Danmarks kanskje mest historiske havn, med utsikt mot Øresund og Hamlets Kronborg slott. Kulturværftet forener den historiske ånden fra havnens verft med moderne kulturopplevelser, slik at besøkende føler nærværet av historien i møtet mellom fortiden og nåtiden.

Fremstår ikonisk og inviterende

Med en ny glassarkade fremstår Kulturværftet som et ikonisk, inviterende kulturhus, hvor arkaden omslutter de gamle verftsbygningene og knytter de mange kulturtilbudene sammen. Med sine seilinspirerte, krystallinske former gir arkaden et moderne uttrykk og karakter til Kulturværftet, samtidig som den reflekterer den historiske havnen. De ulike formene skaper konstant skiftende rammer rundt utsikten mot Kronborg og Øresund, som dermed blir husets visuelle og historiske siktepunkt. Mot syd er arkaden også kledd med perforerte tynnplater for å skape et kulturhus tilpasset det lokale klimaet.

Kulturværftet AART architects 06 web

Hederpriser3

2011

The Structural Award

Community and Residential Structure

2011

Tyndpladegruppens Arkitekturpris

Dansk Stålinstitut /​Tyndpladegruppen

2013

The International Property Award

Best public and cultural development

Vil du vite mer?