Gamle Bergen Museum

Nytt publikumsbygg

Beliggenhet
Bergen, Norge
Byggherre
Bymuseet i Bergen
Størrelse
1 700 m2
Oppdrag
Vinnende forslag i prekvalifisert prosjektkonkurranse 2017
Status
Under utvikling
Arkitekt
AART
Landskapsarkitekt
SLA
Ingeniør
Norconsult
Gamle Bergen Museum AART architects web 01

Det nye publikumsbygget formidler adkomsten til Gamle Bergen Museum og legger på nye lag i fortellingen om et av Norges største friluftsmuseer, der besøkende kan oppleve Bergens historiske kulturarv.

På 1800-tallet var Bergen den største trebyen i Europa. Trehus dannet rammene om travle torg og gater. Det historiske bymiljøet kan oppleves på Gamle Bergen Museum, der historien samles og formidles i det nye publikumsbygget. Som tre sammenkoblede, men forskjøvne saltakshus fortolker publikumsbygget det historiske bymiljøet på en slik måte at respekten for byens kulturarv går hånd i hånd med moderne museumsformidling.

Gamle Bergen Museum AART architects web 07

Publikumsbygget tar ikke bare form etter de gamle trehusene. Det trekker også det historiske bymiljøet inn i vestibylen og rammer inn utsikten til friluftsmuseet. Det vender seg både innover og utover på en gang. Det forbinder inne og ute, samtidig som det skaper en indre, romlig sammenheng, forsterket av en sentralt plassert amfitrapp som inviterer til opphold og åpner utstillingsrommene på tvers av etasjene. Alt sammen med fokus på å gi besøkende en forsmak på opplevelsen som venter.

Gamle Bergen Museum AART architects web 08
Vinnerutkastet har høy kvalitet og et tidløst uttrykk, som står godt til de øvrige bygningene i museet. Gjennom det skal vi styrke fortellingen om museet, se byhistorien i en større sammenheng og revitalisere nærområdet.
Marianne L. Nielsen / Direktør for Bymuseet i Bergen

Vil du vite mer?

Thomas Pedersen
Associeret Partner / Projektchef VTM / Arkitekt MAA
Oslo
thp@aart.no
+47 40 47 59 00