Fremtidens Seniorbofællesskab

Arkitektur for livet som aktiv senior

Beliggenhet
Ringkøbing, Danmark
Byggherre
Realdania By & Byg
Størrelse
1.300 kvm
Status
Oppført 2020
Oppdrag
Vinnende forslag i prosjektkonkurranse i 2018
Arkitekt
AART
Landskapsarkitekt
Gustin Landskab
Ingeniør
Tækker
Antropolog
Gemeinshaft
Entreprenør
Jens Jensen Murer og Entreprenør
Foto
Søren Palmelund / Realdania By & Byg
Jens Bach gatur

I motsetning til tidligere generasjoner lever seniorer i dag i den «tredje alder». De har overskudd til å være aktive og engasjere seg i andre mennesker. Og faktisk viser undersøkelser at over 80 000 seniorer vurderer å flytte inn i bofellesskap. Visjonen for Fremtidens seniorbofellesskap i den nye naturbydelen Ringkøbing K, er derfor å ta opp igjen bofellesskapet som konsept, tenke i nye baner og tilpasse det til livet som aktiv senior.

Styrker samspillet mellom boligene

Visjonen uttrykkes arkitektonisk ved å fortette bofellesskapets funksjoner, så fellesområder og boliger integreres med hverandre i stedet for å være adskilte. De 14 boligene samles derfor i tre hus på mellom to og tre etasjer, som alle inneholder ett eller flere fellesområder – fra grovverksted til hobbyrom, bibliotek og mye mer. Målet er å styrke samspillet mellom boligene og fellesområdene og skape et inkluderende miljø, hvor spontane møter blir en naturlig del av beboernes hverdag – og hvor samværet ikke alltid må oppsøkes.

Havtorn Senior BF TH 04 H
Havtorn Senior BF TH 12 H
Havtorn Senior BF TH 16 H

Gjenspeiler den omkringliggende naturen

For å skape samspill med naturomgivelsene har boligene massive tregulv, god plass og gulv-til-tak-vinduer, som bader boligenes interiør i et naturlig lys. Med fasader kledd i sedertre og baser i murstein er boligene samtidig solid forankret i den vestjyske naturen og fungerer både som kontrast til og en naturlig forlengelse av de naturskjønne omgivelsene.

Havtorn Senior BF TH 10 H

Gir rom til rekreasjon og aktive liv

Akkurat som de indre rommene har også uterommene massevis av plass til rekreasjon og aktive formål. Det gjør seg for eksempel gjeldende ved kveldssolpletten, parkeringsplassen med basketballkurv, solterrassen mot vest, kyssebenken mot solnedgangen, landskapet rundt orangeriet og den aktive fellesplassen i hjertet av bofellesskapet, som er samlingspunktet som forbinder alle de innendørs fellesområdene. Alt sammen for å skape rammer om det gode liv som senior.

Steffen Stamp beboere ved Baer Torv low
Havtorn Senior BF TH 01 H
Havtorn Senior BF TH 03 H

Vil du vite mer?

Kathrine H. Stærmose
Partner / Kunderelationschef / Arkitekt MAA
Aarhus
khs@aart.dk
+45 41 72 80 87