Føtexhus

Fremstår som en attraktiv del av byen

Beliggenhet
Vejle, Danmark
Byggherre
Salling Group
Størrelse
7.200 kvm
Oppdrag
Privatoppgave i 2018
Status
Under utvikling
Arkitekt
AART
Ingeniør
Ingeniør’ne
Entreprenør
Raundahl & Moesby
AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 8

Føtexhus gir nytt liv til et fremtredende, men forfallent område ved Vejle havn. Der det i dag ligger nedslitte bygninger vil huset reise seg i seks etasjer med en blanding av boliger og butikker, slik at området vil fremstå som en attraktiv del av byen.

Visjonen med Føtexhus er like enkel som den er ambisiøs: å revitalisere en av byens mest markante tomter. For i overgangen mellom sentrum og havnen rommer tomten unike muligheter til å skape et hus som er til glede for mennesker og gir noe tilbake til byen. Nettopp disse mulighetene har formet Føtexhus, som med sin blanding av boliger og butikker er skapt til å utvikle bylivet og fellesskapet.

Prosjektet bygger på et enkelt hovedgrep, hvor bygningsmessige, sammensatte elementer skaper en fleksibel «bolig- og butikktypologi». På gatenivå vil butikkene vende mot byen, slik at det blir liv i og rundt huset. Det skaper ikke bare gode vekstmuligheter for butikkene, men også byen forøvrig, da allmennheten vil strømme gjennom området – blant annet på grunn av Markedsplassen, som vil gå tvers gjennom huset fra Føtex’ parkeringsplass, gjennom det indre gårdsrommet og videre til Havneparken. Over butikkene gir boligene rom for privatliv. Hevet over støy og innblikk fra byen vil unge og eldre, single og familier, ha muligheten til å leve sine liv i lyse boliger og felles takhager med utsikt til vann og skog.

Arkitektonisk er Føtexhus tilpasset byens egenart og kvaliteter – fra små byhus til større blokkstrukturer. Resultatet er en terrassert bygningsstruktur, som kulminerer i en seksetasjes hjørnebygning i krysset mellom Windfeld-Hansens gate og Holmen. Bygningsstrukturen er ikke bare tilpasset konteksten. Den skaper også optimale dagslys- og utsiktsforhold fra boligene. I tillegg har husets fasader fått en detaljert behandling med små fremspring og integrerte franske balkonger. Det hele med sikte på å gi huset en variert komposisjon av form, skala og materialer for å tilføre liv og dynamikk til bybildet.

Havnen møder midtbyen

Visionen med Føtexhus er lige så enkel, som den er ambitiøs: at revitalisere en af byens mest markante grunde. For beliggende i overgangen mellem midtbyen og havnen rummer grunden unikke muligheder for at skabe et hus, der gør noget ved mennesker og giver noget til byen. Netop disse muligheder har formet Føtexhus, der med sin blanding af bolig og butikker er skabt til at udvikle byens liv og fællesskaber.

AART Fotexhus Fotograf Jacob Due High Low 3

Øverst boliger, nederst butikker

Projektet bygger på et enkelt hovedgreb, hvor bygningsmæssige, sammensatte elementer skaber en fleksibel 'bolig og butik typologi'. På gadeniveau vil butikkerne henvende sig mod byen, så der opstår liv i og omkring huset – blandt andet i kraft af en offentlig passage, der går tværs gennem huset fra Føtex’ parkeringsplads til parken mod havnen. Ovenpå butikkerne giver boligerne rum for det private liv. Hævet over støj og indkig fra byen vil unge og ældre, singler og familier, have mulighed for at leve livet i lyse boliger og taghaver med udsigt til vand og skov.

AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 2

Arkitektonisk er Føtexhus tilpasset den omgivende bys karakter og kvaliteter – fra de mindre byhuse til den større karréstruktur. Resultatet er en terrasserende bygningsstruktur, der kulminerer i en seks-etagers hjørnebygning. Bygningsstrukturen tilpasser sig ikke alene konteksten. Den skaber også optimale dagslys- og udsigtsforhold fra boligerne. Læg dertil, en nuanceret bearbejdning af husets facader med mindre fremspring og integrerede, franske altaner. Det hele med sigte på at give huset en varierende komposition i form, skala og materialer, så det føjer liv og dynamik til bybilledet.

AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 13
AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 5
AART Fotexhus Fotograf Jacob Due Low 10

Vil du vite mer?

Martin Gertsen
Associeret partner / Teamleder / Konstruktør
Aarhus
mge@aart.dk
+45 41 96 35 11