Akuttsenter

Et effektivt akuttsenter med et menneskeligt nærvær

Beliggenhet
Viborg, Danmark
Byggherre
Region Midtjylland
Størrelse
22 000 m2
Konkurranse
Vinnende forslag i prosjektkonkurranse i 2012
Status
Under utvikling
Konsortium
Prosjektgruppen Viborg
Arkitekt
AART
Sweco
Ingeniør
Midtconsult
WSP
Konsulent
FM Bygningsdrift
Viborg Akutcenter AART 13 High

Med bakgrunn i en nyansert organisering og videreutvikling av den kliniske strukturen, er visjonen bak det nye akuttsenteret å skape et holistisk sykehusbygg hvor funksjonelle og sanselige løsninger gjensidig forsterker hverandre. Målet er på den måten å skape et effektivt og fleksibelt sykehus med et menneskelig nærvær og sterkt arkitektonisk uttrykk.

For å skape en effektivt arbeidsstemning for personalet og et trygt miljø for pasientene, er akuttsenteret oppdelt i to deler: en offentlig del, som inneholder de enkelte avdelingenes resepsjon og venteområder, samt en avskjermet avdelingsdel som danner ramme rundt avdelingene på hver etasje. Transport av liggende pasienter er på den måten avskjermet fra den offentlige sonen, noe som ikke bare skaper effektive rammer for personalet, men også trygge og respektfulle rammer for pasientene.

Viborg Akutcenter AART 16 High
Vores mål har været at skabe et effektivt og fleksibelt hospital med menneskeligt nærvær for øje.
Anders Tyrrestrup / Partner i AART

Avgrenset av Gl. Med Århusvej og Søndersø mot øst og jernbanegraven mot vest, legger det nye akuttsenteret seg tett opp mot det eksisterende sykehuset, der det reiser seg i seks etasjers høyde. Bygningen strekker seg ut mot landskapet mot øst for å utnytte utsikten over byen, Søndersø og de åpne viddene. Samspillet med konteksten er inspirert av den unike beliggenheten på høydedraget i hjertet av byen, og er dermed et gjennomgående tema i det nye akuttsenteret, som tilbyr pasienter, pårørende og personale en enestående kontakt til omgivelsene overalt i bygningen.

Viborg Akutcenter AART 07 High

Det nære samspillet med omgivelsene kommer blant annet. uttrykt i de mange terrasser, takhager og gårdsrom som gir direkte tilgang og utsikt til grønne, rekreasjonsfrie uterom i alle etasjer. Legg til dette den nye hovedinngangen og foajeen, som tilbyr en unik utsikt over Søndersø og skaper en helt ny ankomstopplevelse for sykehuset.

Viborg Akutcenter AART 08 High

Akuttmottaket opprettet i nær tilknytning til det eksisterende sykehuset, som har blitt bygget flere ganger de siste tiårene. Akuttmottaket er derfor opprettet slik at det kobles naturlig til det eksisterende sykehuset. Dette gjelder for eksempel valg av materialer, der den nye bygningsbasen viderefører den gule mursteinen til det eksisterende sykehuset, mens de øverste etasjene er ferdige med en gullbrun alufacade, som også refererer til det eksisterende sykehuset.

Viborg Akutcenter AART 17 High

Vil du vite mer?

  • Anders Tyrrestrup
    Partner / CINO / Arkitekt MAA
    Aarhus
    aty@aart.dk
    +45 25 32 32 78