Danmark | 22.06.2022

Vrå Barne- og Kulturhus kåret til årets skolebygg 2022

22. juni ble Vrå Barne- og Kulturhus i Hjørring kommune kåret til årets skolebygg 2022. Med prisen hedrer Nohrcon skolebygninger som med sine innovative arkitektoniske løsninger inspirerer fremtidens læremiljøer.

"Vi er beæret og stolte over å bli nominert og motta prisen for Årets skolebygg. Helt fra starten har vi vært bevisste på at Vrå Barn- og Kulturhus skal være mye mer enn en skole — et lokalt knutepunkt som fremmer fellesskap og friksjon mellom byens barn og innbyggere. Derfor trekkes natur og trær rett inn i skolen, der inne- og uteområde, arkitektur og landskap smelter sammen til ett identitetsskapende grep: Skogen som leke- og læreplass," sier Kathrine Hegner Stærmose, partner og arkitekt.

Vrå Barne- og Kulturhus er først og fremst et resultat av vår ambisiøse byggherre, Hjørring kommune, og deretter et kompetent rådgiverteam, som gjennom hele prosessen har støttet en felles visjonen og banet vei for innovative og bærekraftige løsninger for å skape en positiv innvirkning for både miljø og mennesker. En ambisjon som vi ikke bare håper og tror lyktes, men som vårt tverrfaglige team av antropologer, ingeniører, arkitekter og økonomer vil følge opp når vi besøker skolen for å dokumentere effekten av arkitekturen.

Her er et lite utvalg av sitater fra brukere av huset:

"Jeg jobber på skolen og nyter å gå på jobb hver dag. Det er et fint inneklima, lyden er flott, det er lyst og herlig i alle rom. Bygningen brukes av alle i byen, og det styrker samholdet."

"Barna mine går på skolen, og jeg kan ikke annet enn å være fornøyd. Det er stor takhøyde og mye uteaktiviteter, og med et barn med ADHD viser denne skolen at det er muligheter for alle barn."

Takk for de fine ordene – det er kommentarer som dette som gir mening til vårt arbeid som arkitekter, og takk til alle dere som tok dere tid til å stemme på oss. Til lærerne, pedagoger og innbyggere som kom med dyrebare innspill under utarbeidelse av prosjektet. Og ikke minst til teamet fra JAJA architects, Søren Jensen, NCC og Hjørring kommune, som har gjort Vrå barne- og kulturhus til virkelighet.

Vraa skole03 aart
Vraa skole02 aart
Foto: Hans Ravn | Det vindende rådgiverhold (fra venstre: Kathrin Susanna GimmelVis Kathrin Susanna Gimmel, JAJA architects, Kathrine Stærmose Hegner og Martin Gertsen, AART, og Hanne Ring Hansen, Søren Jensen A/S.