Danmark 09.01.2020

Vinner konkurransen om Danmarks nye museum om den kalde krigen

Sammen med SLA, NIRAS og Thøgersen & Stouby som underrådgivere har vi vunnet konkurransen om å designe velkomst- og utstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskenes Koldkrigsmuseum i Rold Skov i Nordjylland.

Regan vest Exterior DAY low

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en atomsikker bunker som ble oppført i dypeste hemmelighet på 1960-tallet (under den kalde krigen). Formålet var å huse regent og regjering i tilfelle atomkrig. Bunkeren på 5.500 kvadratmeter ble fredet i 2014 og står i dag med originalt interiør intakt. Når den i 2021 åpner for publikum vil det kun være adgang til guidede omvisninger. Derfor skal det ved siden av bunkeren oppføres en velkomst- og utstillingsbygning med moderne publikumsfasiliteter, utstillinger og læringssenter. I pressemøte den 09. januar ble det offentliggjort at vi skal stå i spissen for utviklingen av den nye bygningen.

”Det er en enig dommerkomité, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse, og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum, er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse,” sa formannen for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm, ved pressekonferansen.

Delvis bygget inn i landskapet skjuler de fire sorte boksene sitt innhold fra innsyn – som en slags hemmelige arkivmapper. Når man kommer inn i bygningen utfolder en rekke forskjellige funksjoner seg for både gjester og ansatte. Servicefunksjonene er plassert i ryggen inn mot skrenten mens de store publikumsfasilitetene – blant annet caféen med panoramavinduer – åpner seg ut mot skogen. En rekke fleksible løsninger er tenkt inn i prosjektet som på både kort og lang sikt gir mulighet for å innrette både publikumsområdet og utstillingene på nye måter.

Les mer om det nye museum