Impact case / Kulturværftet

Kulturværftet skaper lønnsom byutvikling

Med over 750.000 besøkende i året er Kulturværftet en folkesuksess. Ikke bare har det revitalisert Helsingørs havnefront, det har også skapt nye muligheter for utviklingen av byen fra verftsby til kulturby. Det er blitt byens største kulturdestinasjon, og de mange besøkende hvert år omsetter for 27,8 millioner kroner i byen – på hoteller og restauranter og i butikker.

Det er i aller høyeste grad gått riktig vei. Strategien har vært å få folk til å ikke bare tenke på København, men også ta oss med i betraktningen. Nå vet de at vi er her.
Michael Foch / Leder av Kulturværftet
69 001 Kulturvaerftet 246 H

Styrker byens omdømme

Kulturværftet står i dag som Helsingørs mest besøkte kulturinstitusjon, og som Kulturhavn Kronborgs midtpunkt har det styrket byens omdømme som en moderne, kulturbærende by. I dag forbinder derfor dansker stort sett Helsingør med kultur, og nest etter København og Roskilde oppleves byen som Sjællands mest toneangivende kulturby. Internasjonalt har Kulturværftet også bidratt til å styrke Helsingørs omdømme – hyllet av New York Times som et av verdens mest severdige steder i 2014.

Kultur 5 mest kendte byer Infographic GB
59 prosent av alle dansker forbinder i dag Helsingør med kultur. Det gjør Helsingør til Sjællands tredje mest toneangivende kulturby.
Kulturværftet har gitt Helsingør en helt ny profil, og det trekker nye muligheter til byen. Før var det bare til Louisiana, men nå kommer folk helt til Helsingør.
Lokal innbygger / Sosial undersøkelse av Kulturværftet, utarbeidet i samarbeid med Alexandra Instituttet
MG 0859

Et av Europas beste bibliotek

Det inneholder dessuten et av Danmarks mest brukte bibliotek – bare overgått av de langt større byene Århus, København og Odense. Siden innvielsen er antallet besøkende fordoblet, og i 2015 rundet tallet én million. Suksessen har også vakt interesse internasjonalt og er ett av bare fire europeiske bibliotek som har fått benevnelsen «eksepsjonelt» – Library Ranking Europes høyeste vurdering.

69 001 Kulturvaerftet 195 H

Overgås bare av Operaen og Det Kongelige Teater

Med sin ikoniske arkitektur har Kulturværftet tiltrukket seg store kulturarrangementer, som Kronprinsparets Priser og verdens største designpris, Index: Awards. I tillegg kan nevnes TV-program som X-Factor på DR. Til sammen har det gjort Kulturværftet til et av Danmarks mest omtalte kulturhus med over 13.700 omtaler i danske medier siden innvielsen i 2010 – bare overgått av Operaen og Det Kongelige Teater.

69 001 Kulturvaerftet 246 H

Kilder

VisitDenmark, Turismens økonomiske betydning i Danmark 2014 / Helsingør Dagblad, Helsingør hæver ambitionerne for om flere turister, 2016 / Helsingør Dagblad, Gæsterne strømmer til Kulturværftet, 2016 / TV2, Branding-ekspert: Kongelig prisfest styrker Helsingørs image, 2015 / Infomedia, benchmarking med andre kulturinstitusjoner i perioden 2010-2018 / Library Ranking Europe / Helsingør Kommune, Analyse af Kulturområdet 2018 / Alexandra Instituttet, sosial undersøkelse av Kulturværftet 2013

Vil du vite mer?

Johanne Mose Entwistle
Effektsjef / Antropolog
Aarhus
jme@aart.dk
+45 22 50 78 40